Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Achaia Clauss



Πάτρα, 1854

Ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της Αχαϊκής πρωτεύουσας και την γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδας.
Κτίζει ένα οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει, να εργάζεται και να αναπτύσσεται, γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της οινοποιίας. 
Στην πορεία του χρόνου, το πάθος και η σοφία του Γουσταύου, μεταμόρφωσαν την μικρή οινοποιία σε ένα οινικό συγκρότημα, που γίνεται το λίκνο κρασιών-θρύλων. Το 1873 δημιουργείται το θερμό, βαθυπόρφυρο, επιδόρπιο, γλυκό και ατίθασο κρασί, η Μαυροδάφνη. 
Λίγο αργότερα, το άρωμα και δυναμική του Μοσχάτου Πατρών θα δημιουργήσει το ομώνυμο κρασί με την εύθραυστη γοητεία. Η χρονιά του 1901, σημαδεύεται από τη σοδειά που ο Γουσταύος Κλάους φέρνει από τις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων και εμφιαλώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Δεμέστιχα. 
Η Δεμέστιχα γίνεται η Πρέσβειρα των Ελληνικών μεθόδων οινοποίησης και καταργεί τα σύνορα καθώς εξαπλώνει ραγδαία τη φήμη της οινοποιίας του Γουσταύου στα πέρατα της γης. Βάζοντας τα θεμέλια της λόγιας οινοποίησης, παρέδωσε στους μεταγενέστερους συνεχιστές του έργου του την αγάπη και την ευταξία της γης και του τόπου που τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε.

Πάτρα, 1919

Η ΑΧΑΪΑ CLAUSS περνάει σε Ελληνικά χέρια. Αρχίζει ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μεθόδων οινοποίησης. Διατηρείται το παραδοσιακό κομμάτι της οινοποιίας, σαν το αδιάσειστο τεκμήριο της συμβολής της ΑΧΑΪΑ CLAUSS στο ρίζωμα του εκλεπτυσμένου οίνου στην Ελληνική πραγματικότητα.

Η φήμη της ΑΧΑΪΑ CLAUSS έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου. 156 Διεθνείς διακρίσεις, 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά, 38 αργυρά μετάλλια και αμέτρητα διπλώματα, φιλοξενούνται στην Κάβα Δανιηλίδος και μαρτυρούν το κύρος της ΑΧΑΪΑ CLAUSS στην παγκόσμια αγορά του κρασιού.

Η αγάπη της για το καλό κρασί, η εμμονή της στην βελτίωση της ποιότητας και η αναμφισβήτητη τεχνογνωσία της, την κατατάσσουν ανάμεσα στις ανταγωνιστικότερες οινοποιίες του κόσμου, που προσβλέπει στην ανάδειξη των κρυμμένων μυστικών του Ελληνικού Αμπελώνα και στην αξιοποίηση τους στο μέγιστο δυνατό.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου